VLCD: Gå ner i vikt snabbt!

Välkommen till VLCD.se, en webbplats skapad för hjälpa dig hitta alla svar du behöver för snabb och effektiv viktminskning med VLCD-metoden.

VLCD är en diet avsedd för att gå ner i vikt snabbt. Förutom att väldigt många haft lyckade resultat så är det även den diet som presterat bäst i studier.

Akronymen VLCD står för Very Low Calorie Diet, vilket innebär att du äter maximalt 800 kcal per dag, varav majoriteten av energin bör vara protein. Du har en god potential att gå ner 1-2 kg fett per vecka och samtidigt behålla muskelmassa om du samtidigt styrketränar.

Kom igång genom att använda vår guide för att lära dig mer om hur du kommer igång och vad du bör tänka på.

Börja här - VLCD snabbstartguide

Kom igång med VLCD genom att sätta dig in i grunderna, hitta de bästa måltidsersättningarna och börja resan mot ett hälsosammare liv.

  • VLCD-guide – Lär dig allt om dieten och hur det fungerar
  • VLCD-produkter – Hitta bästa måltidsersättarna för dieten

Vad är VLCD och hur fungerar det?

VLCD är en diet som innebär att du äter väldigt få kalorier varje dag, nämligen mindre än 800 kcal. Detta är ungefär 30% av den energi som en normal person så skulle fått i sig under en dag vilket gör att det stora underskottet bidrar till snabb viktminskning.

För att den som går på dieten ska få i sig alla näringsämnen som mineraler och vitaminer så används normalt sätt måltidsersättning. Dessa blandas normalt sätt i en shake och görs enkelt genom att blanda pulver och vatten och skaka om. Men det finns även andra produkter som soppa och liknande om man vill kunna äta något varmt.

Resultatet är att du tar 5-6 portioner om dagen vilket normalt sätt blir mellan 600-800 kcal i intag. Detta leder till ett stort underskott i energi och personerna som håller sig till dieten går ner i vikt snabbt.

Eftersom intaget av kolhydrater minskar så kommer en del av viktminskningen till en början att även vara vatten och anledningen till att många går 3 kilo eller mer redan första veckan. Det är däremot möjligt att tappa flera kilo fett varje vecka med dieten och man ser ofta enorma resultat på efter 4 veckor på dieten.

Det finns flera olika måltidsersättare att välja på. Både olika fabrikat som Allevo, Naturdiet, Nutrilett och många andra, men det finns även ett stort antal olika smaker och varianter från shakes till soppor. Hemsidan Testat.nu listar bästa måltidsersättning och där de flesta av dem är inriktad på att fungera med VLCD.

VLCD – bästa diet för snabb viktminskning

Forskning har visat att VLCD är den diet som är snabbast att gå ner i vikt med och att oavsett vilken metod du använder för att gå ner i vikt kommer dels viktminskningen att minska efter ett tag då kroppen anpassar sig till det lägre kaloriintaget. Du kommer alltså gå ner mest vikt i början av dieten.

För den som vill putsa till sin form inför sommaren och känner tidspress så är alltså VLCD det säkraste kortet för att uppnå så bra resultat som möjligt. De VLCD-produkter vi listar är att rekommendera för dig som vill följa dieten.

Långvariga resultat får man genom att ändra sina vanor och det går inte att understryka hur viktigt detta är. De vanor och den föda som tagit dig till den punkten att du måste gå ner i vikt är antagligen ohälsosamma. Om dessa inte förändras kommer du att falla tillbaka och kroppen är tyvärr inte din vän här utan ”kommer ihåg din vikt” vilket gör att hormoner kommer jobba emot dig för att lyckas återfå det lager av energi du en gång haft.

Kontrasten mellan VLCD och de matvanor du haft innan kommer vara stor. Längtan efter att få gå tillbaka dit som en belöning efter att du gått ner i vikt kommer att vara stor. Vill du ha bibehållen vikt så kommer du dock behöva se över din kost.

Många finner det lättast att hitta en fysisk aktivitet som t.ex. löpning som är ett bra verktyg för att hålla vikten i schack. Det gör att du antagligen inte behöver göra lika stora ändringar på din kost eftersom det ökar energibehovet en hel del.

Vi rekommenderar en kombination av att dels införa sundare matvanor men även införa fysisk aktivitet. Se över dina recept, undvika skräpmat och försök hela tiden jobba mot en bättre kost. Kanske kan du fortsätta med måltidsersättning en eller två gånger om dagen medan du jobbar med att tillaga mer hälsosam mat på kvällen.

Det finns andra anledningar att äta nyttig mat med än risken att återfå extra kilon på kroppen. Du har både den miljövänliga aspekten och den direkt hälsosamma effekten på din kropp. Det finns anledningar att jobba med detta och många känner sig både friskare och får mer ork samt mental energi när de lyckats korrigera kosten.

Glöm inte bort att nya vanor kan vara jobbiga att få på plats. Det krävs helt enkelt disciplin och lite ”jävlar anamma”, men när de väl är på plats så rullar det lätt. Det är inte konstigare än att lära sig något nytt, som t.ex. när ett barn lär sig cykla. Svårt i början, lätt när man kan det!