VLCD Logo
Hem » FAQ

VLCD FAQ - Vanliga Frågor och Svar

Här hittar du vanligt ställda frågor om VLCD. Finner du inte svaret här är du välkommen att fråga i forumet.
 1. Vad är VLCD?
 2. Hur fungerar VLCD?
 3. Vad är Ketos?
 4. Är Ketogena dieter farliga?
 5. Mår man inte väldigt dåligt med ett Kalorieintag på enbart 500 Kcal om dagen?
 6. Hur vet jag att jag är i Ketos?
 7. Finns det något som är extra viktigt att tänka på?
 8. Vad kan jag dricka under en VLCD-kur?
 9. Vem kan använda sig av VLCD för att gå ner i vikt?
 10. Jag har hört att risken är stor för JOJO effekt på VLCD, stämmer det?
 11. Jag har hört att man förlorar mängder med muskelmassa under en Ketogen diet, stämmer detta?
 12. Bör jag Motionera under kuren?
 13. Kan jag styrketräna under kuren?
 14. Hur mycket kan jag gå ner i vikt och hur snabbt?
 15. Vilka VLCD kurer finns det och var hittar jag dessa?
 16. Kan jag inte äta något annat än shakesen/barsen under kuren?

Frågor och Svar

Alla Frågor och Svar i sin helhet.

1. Vad är VLCD?

SVAR: VLCD står för Very Low Calorie Diet. Direkt översatt Väldigt Låg Kalorie Diet. I regel innehåller en VLCD-diet 460-800 Kcal per dag. Absolut vanligast är pulverpåsar som skall intas 3-6 gånger per dag. Påsarna innehåller de nödvändiga och livsviktiga vitaminer, mineraler och näringsämnen som din kropp behöver. Det finns också VLCD-bars som komplement till påsarna. Även soppor har blivit vanligt och bidrar till en ökad variation.

Nyfiken på produkterna? Ta en titt bland VLCD-produkterna där vi går igenom olika alternativ.

2. Hur fungerar VLCD?

SVAR: Under de första 2-5 dagarna på dieten börjar kroppen sakna ditt kolhydratintag. Kroppen och hjärnan behöver kolhydrater för att fungera och när dessa saknas så ser sig kroppen om efter alternativa energiresurser. Förbränning av dina glykogendepåer påbörjas. I samband med detta tappar du en hel del i vikt. Beroende på kroppshydda så försvinner 1-4 Kg i vatten och glykogen. Dessa förråd kommer du att fylla på när dieten har sitt slut. Har du gått ner väldigt många kilon kommer du dock inte att gå upp riktigt lika mycket i vatten/glykogen när du börjar äta igen. Räkna med ett viktpålägg om ca 2Kg.

När dessa energiförråd är slut så kommer kroppen att vända sig till nästa energidepå, fettreserverna! Fettförbränning är poängen med dieten och är också vad som kommer hålla dig vid gott mod och hälsa. Under denna förbränning som produceras stora mängder Ketoner och du har nu hamnat i en “fas/process” som kallas för Ketos. Du omvandlar helt enkelt Fett till energi.

Ketonerna är dina bästa vänner under en VLCD-diet. Hjärnan älskar Ketonerna och du kommer att känna dig piggare än på väldigt länge. Hungerskänslor m.m kommer också att vara som bortblåsta.

3. Vad är Ketos?

Svar: Ketos är ett metaboliskt tillstånd som uppstår i samband med att fettförbränning. När fettet bryts ner till fettsyror omvandlas dessa till ketonkroppar av levern. Man kan säga att ketonerna är en biprodukt när fett blir till energi. Ketos i samband med VLCD sker kontrollerat och är ofarligt.

4. Är Ketogena dieter farliga?

Svar: Ketogena dieter är i de allra flesta fall helt ofarliga för en frisk användare. Om du har problem med ämnesomsättning, blodsjukdomar eller är osäker så svarar en läkare mer än gärna på dina frågor. Det finns också en missuppfattning om att Ketos i sig skulle vara farligt. Det stämmer till viss del, men det är den okontrollerade Ketos som kan uppstå under en obehandlad Typ1-Diabetes. Detta resulterar i Ketoacidosis och har bla effekten att blodet surnar. Detta är dock INTE effekten av den kontrollerade ketosen under en VLCD-diet.

5. Mår man inte väldigt dåligt med ett Kalorieintag på enbart 500 Kcal om dagen?

Svar: Under de första 2-7 dagarna ( i vissa enskilda fall upp till 11-12 dagar ) kan du uppleva hungerskänslor, yrsel, trötthet, huvudvärk. När kroppen hamnat i ketos ( efter ca 2-7 dagar ) kommer du dock att må betydligt bättre. Om du följer alla de rekommendationer som finns med intag av vatten etc så kommer du troligen må bättre under dieten än vad du gjorde veckorna innan. Ketonerna ger din hjärna gott om energi och du kommer känna dig oförskämt pigg. Effekten varierar men vissa får en såpass stor effekt att man nästan kan verka hyperaktiv.

Om du efter 7 dagar på full diet utan tillskott av mat i någon form mår dåligt så bör du kolla att du kommit i Ketos. Om du inte har hamnat i Ketos förklarar detta ditt mående. Har du dock hamnat i Ketos och fortfarande mår dåligt bör du ta en diskussion med din läkare och kanske avbryta kuren. Gå också igenom alla punkter och kontrollera att du sköter din diet på ett korrekt sätt.

6. Hur vet jag att jag är i Ketos?

Svar: Det finns ett flertal sätt att kontrollera detta på. Bla kommer din andedräkt dofta lite av aceton och du kommer ha en lite udda bismak i munnen. Du kommer också troligen känns dig betydligt piggare och må allmänt bra. Är du osäker och inte känner någon doft/smak så finns det Ketos stickor att köpa. Apoteket har bla dessa ( Keto-Diastix reagensstickor ).

7. Finns det något som är extra viktigt att tänka på?

Svar: Du bör dricka rejält med vatten. Detta är lite beroende på hur mycket du rör dig och hur stor du är. Men 2.5-5 Liter vatten om dagen utöver dina “shakes” är att rekommendera. Vattnet hjälper också till med förbränningen och är en mycket viktig del i utrensning av de slaggprodukter som produceras i samband med Ketos och förbränning. Det är också ett bra sätt att hålla sig mätt.

8. Vad kan jag dricka under en VLCD-kur?

Svar: Vatten, kolsyrat vatten, Svart kaffe och The. Om du väljer mineralvatten försök att välja tex Loka som innehåller lite mindre salter/mineraler än tex ramlösa. Det går att dricka lite lightdrycker som cola-light. Det är dock inte att rekommendera av flera orsaker. Bla så är risken att du ökar ditt sug genom detta. De innehåller också en hel del mindre nyttiga ämnen. Du försöker bryta onyttiga vanor och lightdrycker är inte en “Nyttig” vana.

9. Vem kan använda sig av VLCD för att gå ner i vikt?

Svar: Du som är fullt frisk men lider av övervikt. För en person med endast ett “par” kilos övervikt är det dock ett vettigare alternativ att dra ner kalorieintaget litegrann och öka mängden motion för att ta de sista kilona.

10. Jag har hört att risken är stor för JOJO effekt på VLCD, stämmer det?

Svar: Detta är en sanning med modifikation. Risken för jojo-bantning finns i alla former av viktminskning oavsett om nedgången går snabbt eller långsamt. Dock är riskerna extra stor med VLCD då man kan köpa flertalet av produkterna i butik och inte får den hjälp/info stöd som en viktkonsulent kan ge dig. Det är inte själva metoden som ger jojo-effekten utan det är din inställning och kunskap som ger effekten. En VLCD-kur är väldigt enkel att sköta. Du behöver bara skaka dina påsar och äta dem. Du behöver inte tänka på vad du stoppar i dig då allt redan är ordnat i en liten påse. Efter kuren kommer den riktiga utmaningen. Om du återgår till dina tidigare vanor så kommer slitet och viktnedgången vara förgäves. Därför är det viktigt att redan under kuren planera och påbörja efterlivet. Den största och lättaste förändringen du kan och bör göra under kuren är att börja motionera. Jag rekommenderar också att man tar kontakt med ett viktcenter ( Xtravaganza, Cambridge etc ) för hjälp och stöd.

Har man dock bestämt sig för att man skall klara detta på egen hand så är det väldigt viktigt att ens största mål med viktnedgången inte är resultatet direkt efter kuren. Utan resultatet ett år EFTER kuren.

11. Jag har hört att man förlorar mängder med muskelmassa under en Ketogen diet, stämmer detta?

Svar: Detta är också en sanning med modifikation. Visst kommer du att tappa en viss del muskler under dieten om du sitter still och äter påsar i flera veckor. Träningen är viktig här. Du kan inte bygga muskler under en diet, men du kan underhålla och “träna” dina befintliga muskler under kuren. Det finns flertalet bevis på att man inte alls behöver tappa muskelmassa under en VLCD-kur och däribland jag själv. De första 4 veckorna på min kur tappade jag 13Kg varav 12.5 Kg var rent fett. Resten var då möjligen en viss del muskelmassa.

12. Bör jag Motionera under kuren?

Svar: Det bör du defintivt göra av flertalet olika orsaker! Dels för att inte göra ett onödigt tapp av muskelmassa. Dels för att ytterligare öka förbränningen och då förlora vikt snabbare. Den viktigaste aspekten är dock förändringen av dina vanor. Du kommer att uppleva träningen som lättare och roligare i takt med att du tappar i vikt. Dina resultat kommer ge dig kickar och efter en längre tids kur har förhoppningsvis träningen blivit en del av din vardag.

Denna förändring är den absolut viktigaste aspekten för ett fortsatt sundare liv. Där potentialen att stanna kvar på en sund vikt är betydligt större än om du inte rör dig.

13. Kan jag styrketräna under kuren?

Svar: Samma svar som i punkt 12. Du kan och bör styrketräna för att behålla din muskelmassa och få en god start på ditt sundare liv. Var dock medveten om att du ligger på ett grovt underkott av Kalorier och KAN INTE bygga muskler. Det finns därför ingen anledning att köra högintensiva styrkepass. Kör då hellre på lägre vikter och underhåll dina muskler.

14. Hur mycket kan jag gå ner i vikt och hur snabbt?

Svar: Det är en väldigt individuell fråga. Män har fördelen att de i regel går ner snabbare än kvinnor. Har man mycket övervikt så går man i regel ner snabbare än om man enbart har ett par kilon kvar till sin målvikt. Men allt mellan 1-4 Kg i veckan i snitt är inga ovanliga siffror. Max antal kilon ner i vikt finns mig veterligen inga gränser för. Så länge man använder sunt förnuft och håller koll på hälsan. Det finns exempel på viktnedgångar över 65 kilo.

15. Vilka VLCD kurer finns det och var hittar jag dessa?

Svar: Det finns mängder av olika produkter och varumärken. Några av de allra vanligaste är:

Nutrilett - Finns att köpa på de flesta matvarubutiker, men även på Internet

Allevo - Finns att köpa på de flesta matvarubutiker och på Internet

Naturdiet - Den som innehåller flest Kcal per dag, finns att köpa på de flesta matvarubutiker men även på Internet.

Cambridgekuren - Skall i regel köpas av en konsulent, finns med största säkerhet nära dig. Denna kur innehåller minst antal Kcal per dag om 470 Kcal, 3 Påsar om dagen

Xtravaganza - Xtravaganza är ett helt koncept där du måste bli medlem i deras “viktprogram” för att köpa produkten. Du binder dig ett år och får tillgång till träningslokaler, deras produkter, gruppmöten med konsulent och mental träning. Jag har själv erfarenhet av deras program och anser det vara mycket gediget och bra. Bindningstiden kan dock ses som ett litet problem. Speciellt för de som av olika orsaker inte klarar av att äta deras produkter ( magproblem etc ). 3 påsar om dagen

Modifast - Finns att köpa på Apoteket

16. Kan jag inte äta något annat än shakesen/barsen under kuren?

Svar: Om du kör full kur med Ketos så bör du undvika all form av fast föda. Detta för att maximera resultatet men också för att inte riskera att återfå hungerskänslor m.m. Om du känner att du bara måste ha någonting under en full kur så bör du först och främst koncentrera dig på protein. Lite kycklingfile, räker, kräftor etc. Undvik under ALLA omständigheter kolhydrater då enbart ett litet tillskott av dessa riskerar att sätta dig ur Ketos med allt vad det kan innebära. Risk finns också att du råkar ut för tarmvred om du äter under en längre fullkur så ta det försiktigt med maten.