VLCD Logo
proteinrik mat - avokado

Proteinrik mat

Att äta hälsosamt har blivit allt viktigare och att äta mindre kött har också blivit viktigt av både djurrättsliga skäl men kanske främst för miljöns skull.

Nästan allt kött är väldigt proteinrikt men vill man undvika kött, vad finns det då för livsmedel och råvaror som man kan äta och som samtidigt har ett låg andel kolhydrater?

Om du går på en VLCD diet är du förmodligen intresserad av så mycket protein som möjligt samtidigt som fettet är så lågt som möjligt. Men det viktigaste är trots allt ändå att livsmedlet har väldigt lite kolhydrater.

Kolhydraterna gör att man går ur den ketogena förbränningen och berättar för kroppen att den kan gå tillbaka till att använda kolhydrater som den främsta energikällan. Detta är jobbigt om man sen sänker intaget av kolhydrater igen. Fett har inte alls den effekten men är samtidigt väldigt kaloririkt och vill man gå ner i vikt bör man ha en negativ energibalans.

Däremot öppnar proteinrik mat och andra livsmedel upp möjligheten för goda sallader. Det går att äta nyttigt och vanlig mat som komplement till måltidsersättning som främst innehåller protein.

Tittar man på protein och kalorier i t.ex. Avokado så ser man att mängden kolhydrater är väldigt lågt vilket gör det till ett bra alternativ i en ketogen diet som VLCD eller LCHF.

Avokado har dock ganska lite protein och en hel del fett. Däremot är det ett väldigt nyttigt livsmedel och fungerar utmärkt att ha med i en sallad. Blandat med andra grönsaker och där man kanske tillsätter linser så kan uppnå en bra portion som har ett lågt kaloriinnehåll som också knappt har kolhydrater men som ändå är relativt rikt på protein.

Vill man äta vegetariskt är protein svårt. Ägg kan fungera bra här och är väldigt proteinrikt men vill man gå steget längre och äta Veganskt så försvinner även den möjligheten. Det gör det svårare men inte omöjligt att få upp proteininnehållet.

Här är en lista med livsmedel som fungerar bra om du vill få upp proteininnehållet i din mat.

  • Gröna ärtor – lite söta men innehåller 7,9 gram protein (per 100 gram såklart)
  • Quinoa – Här hittar du 4 gram protein. Kan även blandas med ris om du äter kolhydrater.
  • Nötter – Ofta mycket protein men också kolhydrater. Ät sparsamt
  • Tofu – Klassiskt alternativ med hela 18 gram protein
  • Avokado – Mycket fett och en del protein