VLCD Logo

Så räknar du kalorier i mat

Att räkna kalorier kan vara väldigt användbart så man inte får i sig mer energi än vad man kan göra av med, vilket leder till viktuppgång. Under en VLCD-kur kommer du inte behöva göra detta då du med största sannolikhet redan följer en diet som strikt berättar för dig vad du ska äta. Däremot kommer du avsluta kuren för eller senare och det är då viktigt att inte gå tillbaka till gamla vanor, utan börja ha koll på den mängd energi du får i dig.

Näringsämnena som bidrar till energin i maten består av kolhydrater, protein, fett, alkohol men även kostfiber bidrar.

Räknar ut kalorier med miniräknare

Så mycket energi ger näringsämnena:

Mängd Ämne kilo-Joule kilo-kalorier
1 gram Protein 17 kJ 4 kcal
1 gram Kolhydrat 17 kJ 4 kcal
1 gram Fett 37 kJ 9 kcal
1 gram Alkohol 29 kJ 7 kcal
1 gram Kostfiber 8 kJ 2 kcal
Källa: Livsmedelsveket

Hur många kalorier ska jag äta per dag?

Detta är väldigt individuellt och kan variera väldigt mycket. En person som rör sig mycket kommer behöva mer energi än någon som knappt rör sig alls under dagen. Även vikten spelar roll då en person som väger mer kommer behöva mer energi än någon som väger mindre. Så det är viktigt att du förstår att det vi nämner här är bara siffror som är riktmärken för att du lättare ska ha en uppfattning ungefär var din nivå ligger.

För att snabbt få ett riktmärke hur många kcal du ska ha i dig per dag, kan du multiplicera din kroppsvikt i kilo med 30. Detta är bara ett riktmärke men kan variera kraftigt från individ till individ och hur mycket/lite du rör dig.

Det bästa sättet för att verkligen hitta en balans är att över en längre tid följa det du äter noggrant. Går du upp i vikt så kommer du behöva röra dig mer/äta mindre. Försök helt enkelt hitta din balans.