VLCD Logo

Att väga och mäta sig rätt

Detta är egentligen inga konstigheter i sig men allt för ofta ser man de på diet som jämrar sig över att de inte gått ner i vikt de senaste dagarna eller veckan. Detta betyder inte i sin tur att de står still i sin så kallade ”viktminskning” eller diet.

I en VLCD diet, liksom i andra dieter så rekommenderas det att du tränar och rör på dig under dieten. Något som kommer förbättra ditt resultat ytterligare. Nackdelen med att träna är att det kan lätt förvrida bilden av resultatet på dieten. Om du inte går ner i vikt så är det lätt att tolka det som att dieten inte längre fungerar och att allt det du kämpar med är ett skämt. Med så är det inte!

När du tränar och rör på dig så kommer du bygga muskler på bekostnad av extra fettförbränning. Muskler har en mycket högre densitet än fett och väger således ”mer”. Så om du rör på dig mycket så kan vågen visa att du står still i din diet vilket du i själva verket inte gör eftersom du byggt muskler.

Din vätskenivå i kroppen kan också variera från dag till dag och är en annan orsak till varför vågen kan visa att du står still i din diet.

Hur ska jag då väga och mäta mig?

Vägning och mätning är utan tvekan väldigt kraftfullt för att hålla motivationen på topp. Men om du mäter dig flera gånger i veckan är risken mycket större att du känner besvikelse då det mycket väl kan skilja en del i vikt av naturliga orsaker som vi nämner ovan.

Vi rekommenderar att du väljer ut en dag varje vecka och väger och mäter dig då. Om du verkligen känner att det är för långt mellan gånger så lägg till en dag till. Mer än det ska du inte behöva mäta dig.

Många väljer att endast väga sig och även om det ger en bra indikator över tid så rekommenderar vi att du även mäter ditt midjemått med ett måttband också. Skulle du stå still i vikt så visar förhoppningsvis måttbandet på något annat.